Fotografie, het blijft lastig.
Vind jij het leuk om te fotografen en heb je een camera in bezit? Lees dan hier verder over hoe je je camera op de handmatige stand kunt gebruiken!
Auteur Loes Vrolijk
De sluitertijd
De sluitertijd van je camera betekent hoe snel de sluiter die in je camera zit voor de sensor zit. Dit bepaald hoeveel licht er op de sensor komt en zo hoe licht je foto is. 1/50 betekent bijvoorbeeld dat er 1/50ste van een seconde licht op de sensor valt. Hoe kleiner dit getal wordt, des te sneller de sluitertijd is. Bij een lagere sluitertijd krijg je een lichtere foto maar ook meer bewegingsonscherpte. Wil je iets fotograferen wat heel snel beweegt of fotografeer je met een lange lens? Kies dan voor een hogere sluitertijd.
Diafragma (F-getal)
Het diafragma, ook wel het F-getal genoemd, is vergelijkbaar met de iris in je oog. Hij bepaalt hoeveel licht er via de lens naar binnen komt. Hoe groter het F-getal, hoe kleiner het diafragma is en des te minder licht er binnenkomt. Een klein F-getal (dus een groot diafragma) geeft ook weinig scherptediepte. Dit betekent dat de achtergrond onscherp is in vergelijking met het onderwerp. Dit is vooral mooi als je het onderwerp wil isoleren zoals bij portreten. Voor landschap kun je beter een F-getal van 10 of hoger gebruiken.
Iso
Iso geeft aan hoe gevoelig de sensor van je camera is op licht. Hoe hoger je de Iso hebt staan, des te lichter de foto wordt. Een hoge iso heeft alleen wel een risico: er kan ruis ontstaan in de foto. Tegenwoordig wordt er veel doorontwikkeld in de capaciteit van de Iso waardoor je op hogere waardes minder ruis heb. Doorgaans begin je vanaf 400 ruis te zien. Probeer hier lekker in te experimenteren en kijk wat voor jouw camera het beste werkt.
Ga nu vooral aan de slag met het maken van foto’s en kijk wat voor jou het beste werkt! Succes!
Geef een fotoshoot cadeau
Wil je een fotoshoot cadeau geven aan een van je familieleden of vrienden?
Je kan een cadeaubon aanschaffen in onze webshop!
Vaste lage prijs van 49 euro